NETRADIČNÍ VEGETARIÁNSKÁ KUCHAŘKA

 

Jaroslav Vašák

 

OBSAH:

 

Netradiční vegetariánská kuchařka

KLASO

ROBI

SEITAN

ŠMAKOUN

TEMPEH

TOFU

Slovníček zdravé výživy

 

 

UKÁZKA Z TEXTU:


Netradiční vegetariánská kuchařka

Netradiční vegetariánská kuchařka nabízí několik stovek receptů na jídla, jejichž základní surovinou jsou produkty označované jako klaso, robi, seitan, šmakoun, tempeh a tofu neboli vegetariánské náhrady masa.

Tyto produkty se v poslední době rozšířily na našem trhu, ale mnohým zájemcům o jejich využití chybí potřebné znalosti a praktické zkušenosti. Uvedené produkty svým charakterem odpovídají zásadám zdravé výživy a vedle vysokého podílu bílkovin obsahují i řadu dalších cenných látek. Mohou tak sehrát svoji roli i v otázce prevence civilizačních onemocnění.

Jelikož svými vlastnostmi připomínají maso, mohou být použity i v řadě klasických masových jídel jako jejich vegetariánská varianta.

Autorem publikace je zkušený mistra kuchař – Jaroslav Vašák, který díky své téměř padesátileté praxi vyzkoušel a připravil celou řadu pokrmů, mimo jiné i z právě uvedených surovin.

 

KLASO

Charakteristika klasa

Recepty

Bramborový koláč s Klaso klobásou

Bramborový špíz s Klaso klobásou

Brambory se zelím a Klaso klobásou

Dýňový salát s klasem

Klaso a omáčky

Klaso bramborová polévka

Klaso bramborový guláš

Klaso čevabčiči

Klaso guláš

Klaso hamburger

Klaso karbanátek

Klaso na houbách

Klaso na mrkvi

Klaso na pivu

Klaso nudličky po čínsku

Klaso okurkový salát s ředkvičkami

Klaso omeleta bramborová

Klaso omeleta s jablkem

Klaso plátky na žampionech

Klaso plátky pečeně v přírodní šťávě

Klaso plátky pikantní

Klaso plátky s pórkem

Klaso plátky v marinádě

Klaso plátky v pivním těstíčku

Klaso plátky v sýrovém těstíčku

Klaso plátky v těstíčku

Klaso plátky v zelenině

Klaso polévka frankfurtská

Klaso polévka s čočkou

Klaso pomazánka

Klaso pomazánka s česnekem

Klaso pomazánka s jablky a křenem

Klaso pomazánka s paprikou

Klaso pomazánka s ředkvičkou a tvarohem

Klaso prejt

Klaso roštěná s rozmarýnou

Klaso řízek smažený

Klaso salát

Klaso salát pikantní

Klaso salát s vejci

Klaso sekaná

Klaso tlačenka

Klaso utopenci narychlo

Klaso utopenci s feferonkou

Klaso zelná polévka

Plněné papriky s klasem

Segedínský guláš z Klaso kostek

Tykvový salát s klasem

Vaječný salát s klasem

Zapečené brambory s klasem

Zapečené brambory s Klaso klobásou a vejci

Zapečené Klaso plátky

Zeleninový salát s Klaso kostkami

 

 

Charakteristika klasa

Klaso je produkt, jehož základní surovinou jsou obilné bílkoviny. Je vhodné pro každého, neboť splňuje přísné požadavky zdravé výživy. Vyznačuje se nízkým obsahem sacharidů i tuků a jeho předností rovněž je, že nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Vysoký obsah bílkovin (stejný jako má maso), vlákniny a dalších prvků jako například hořčíku a zinku (v luštěninových pomazánkách) či lněného semínka z klasa činí vhodnou surovinu používanou k prevenci proti tzv. civilizačním chorobám, například kardiovaskulárním onemocněním, rakovině či kloubním potížím. Proto je klaso doporučováno kardiakům, diabetikům a lidem trpícím vysokým krevním tlakem. Pro lidi s bezlepkovou dietou lze použít pouze paštiky Šohaj plus, Kapucín a Kavalír. Ostatní klaso produkty pro ně vhodné nejsou.

Další předností klasa je jeho velmi rychlá a snadná úprava. U polotovarů (Klaso Lahůdkové, Na řízky, Obalované řízky, Plátky) je doba úpravy 5-10 minut. U ostatních stačí jen otevřít a použít. Skladovatelnost je u většiny výrobků 30 dnů od data výroby. Po otevření je nutno výrobek spotřebovat do 72 hodin. Skladovací teplota je +2 až +8 stupňů Celsia. Měkké výrobky (Prejt, Klasik, Tatarská pomazánka a paštiky) nejsou vhodné pro mrazení. Ostatní výrobky mohou být skladovány v mrazničce.

 

Přehled výrobků

 

KLASO LUŠTĚNINOVÉ PAŠTIKY

Luštěninová paštika Lesácká, Luštěninová paštika Šohaj

hlavní surovina: fazole, kroupy

Luštěninová paštika Šohaj plus (bezlepková)

hlavní surovina: fazole, bio pohanka

Luštěninová paštika Kapucín (bezlepková)

hlavní surovina: bio hrách Kapucín, bio pohanka

Luštěninová paštika Kavalír (bezlepková)

hlavní suroviny: bio pohanka, fazole, kvasnice

Použití:

Použijeme jako pomazánku pro rychlé svačiny a lehké předkrmy.

Jako základ pro rychlou luštěninovou polévku nebo kaši. Osmahnutou cibuli a zeleninu zalijeme zeleninovým vývarem, pak přidáme paštiku a vaříme, až je zelenina měkká. Dochutíme česnekem a majoránkou.

Z paštiky lze připravit mnoho variant pomazánek tak, že do paštiky vmícháme jemně strouhanou zeleninu (např. křen, česnek, papriku, nakládanou okurku).

Pro použití ve studené kuchyni vmícháme do pomazánky až 20 % rostlinného tuku.


KLASO LAHŮDKY Z OBILNÝCH BÍLKOVIN

Klaso na řízky

hlavní surovina: pšenice, sója, lněné semeno

Klaso šikmo nakrájíme na 1 cm silné plátky a naklepeme stejně jako maso.

Řízky – plátek klasa obalíme v trojobalu a osmahneme či fritujeme.

Roštěnky – plátek klasa po naklepání obalíme v mouce s kořením, krátce osmahneme a vložíme do připravené šťávy.

Hamburgery – plátek klasa osmahneme a vložíme do bulky spolu s kečupem a zeleninou.

Ptáčky – na naklepané plátky vložíme zeleninu a smotáme. Opečeme v troubě nebo na pánvi a podlijeme připravenou šťávou, dusíme, až je zelenina měkká (5 min.).


Plátky k omáčkám z klasa na řízky

Připravíme si omáčku (rajskou, cikánskou, gulášovou, paprikovou, svíčkovou, smetanovou, okurkovou, křenovou, houbovou nebo znojemskou apod.), plátky vložíme do horké omáčky a podáváme. Nebo plátky prohřejeme (v páře nebo je osmahneme na oleji) a přelijeme omáčkou.

Plátky podáváme jako hamburger bez tepelné úpravy.


Plátky Natural z klasa na řízky

Plátky prohřejeme (v páře nebo v mikrovlnné troubě nebo osmahneme na oleji) a podáváme se špenátem nebo dušenou kapustou či zelím nebo s fazolkami či hráškem na smetaně.

Plátky podáváme jako hamburger bez tepelné úpravy.

Klaso řízek smažený – podáváme za studena s chlebem nebo ohřátý s bramborem.


Klaso jemné, Klaso lahůdkové

hlavní surovina: pšenice, sója

Klaso nakrájíme na plátky a z obou stran osmahneme na oleji (3-5 minut).

V omáčce – osmahnutý klaso plátek vložíme do hotové omáčky (rajské, křenové, Vitana omáček, apod.).

Dušené – osmahnutý klaso plátek podusíme ve šťávě (cca 5 min.). Plátek nemusí být předem osmahnutý.

Klaso nakrájíme na kostky nebo nudličky a osmahneme na oleji (3-5 minut).

Guláš – do hotového guláše vložíme osmahnuté kostky klasa a prohřejeme (5 min.).

Čína – do hotového základu na čínu vložíme osmahnuté kostky klasa a prohřejeme (5 min.).

Klaso pomeleme a připravíme z něho běžným způsobem sekanou, karbanátky, čevapčiči.


Kostky z klasa lahůdkového

hlavní surovina: klaso lahůdkové

Kostky lze použít bez předchozí tepelné úpravy do hotových zeleninových jídel nebo do guláše (segedinského guláše), do frankfurtské polévky, hodí se i do zapečených pokrmů.

Kostky lze použít jako tlačenku s cibulí a octem. Je dobré nechat kostky odležet.

Kostky přidáváme do zeleninového salátu.


Kostky na čínu z klasa lahůdkového

hlavní surovina: klaso lahůdkové

Kostky přidáme k hotové směsi na čínu, krátce prohřejeme a hned podáváme.


Obilný krém Klasik vanilkový, Obilný krém Klasik kakaový

hlavní surovina: pšenice

Jako svačinka – Klasik nastříkáme přímo ze střívka (jako ze zdobičky) na plátky nakrájeného ovoce nebo oplatek.

Do ovocných salátů a pohárů – vanilkový krém smícháme s ovocem čerstvým nebo kompotovaným.

Jako máslový krém do Klasiku vmícháme rostlinný tuk (cca 20 %) a použijeme pro plnění zákusků, dortů, drobného cukroví.

Pro přípravu koktejlu – Klasik smícháme s mlékem a s ovocem (čerstvým, kompotovaným) a namixujeme.

Pro přípravu obilné kaše – Klasik dle potřeby ředíme mlékem a prohřejeme.

Pro přípravu ovocné omáčky Klasik zředíme ovocem, mlékem a prohřejeme.

Nikdy neředíme vodou.


Klaso klobása

hlavní surovina: pšenice, sója

Klobásu nejdříve zbavíme obalu.

Opečeme na pánvi (není nutné) a podáváme s chlebem a zeleninou.

K hrachové kaši s okurkou a chlebem.

Místo uzeniny do polévek (zelňačka) a gulášů.

Opečeme nad ohněm jako špekáčky.

Vmícháme do zeleninového salátu.


Klaso sekaná

hlavní surovina: pšenice, sója

Opečeme na pánvi, podáváme s chlebem, okurkou a zeleninou. Nebo opečeme a podáváme s bramborem a se zelím nebo rajskou omáčkou.


Klaso prejt

hlavní surovina: pšenice, lněné semínko

Podáváme za studena s okurkou a chlebem nebo opečený s bramborem a zelím nebo pečivem.


Tatarská pomazánka

hlavní surovina: klaso lahůdkové

Namažeme na topinku nebo použijeme k přípravě chuťovek.


Recepty


Bramborový koláč s Klaso klobásou

1 000 g brambor, 2 nožičky Klaso klobásy, 2 cibule, sůl, 3 vejce, 1 dl mléka, 1,5 lžíce hladké mouky, 1 lžička majoránky, 3 stroužky česneku, máslo, 1/2 lžičky muškátového květu

Syrové brambory nastrouháme. Klaso klobásu a cibuli nakrájíme na kostičky, cibuli osmahneme. Z vajec, mléka, mouky, soli, majoránky, rozmačkaného česneku a muškátového květu uděláme těstíčko a vše smícháme dohromady. Dáme do máslem vymazaného pekáčku a pečeme asi 60 minut.


Bramborový špíz s Klaso klobásou

malé brambory i se slupkou, malá cuketa, 2 papriky, 1 velká cibule, 1 Klaso klobáska, grilovací koření, třený česnek, drcený kmín, olej, sůl

Umyté a na půlky nakrájené brambory napichujeme střídavě na špejle s cibulí, paprikou, cuketou a Klaso klobásou. Osolíme, posypeme grilovacím kořením a potřeme trochou česneku a kmínu. Polijeme olejem a dáme péct do trouby.


Brambory se zelím a Klaso klobásou

750 g brambor, 500 g kysaného zelí, 300 g Klaso klobásy, cibule, 1 smetana ke šlehání, sůl, mletý pepř, grilovací koření, vegeta

Do varné mísy dáme na kolečka pokrájenou cibuli. Pak na kostky nakrájíme syrové brambory. Trošku posolíme. Na brambory klademe kysané zelí. Dále vše poklademe na kostky nakrájenou Klaso klobásou.

Navrch dáme další vrstvu nakrájených brambor. Posypeme je kořením‚ solí a zalijeme šlehačkou.

Vložíme do trouby a hodinu zapékáme. Podáváme horké.


Dýňový salát s klasem

1 dýně, 1 lžíce sójové omáčky, 1 čerstvá červená paprika, mletá paprika, jemně nakrájené kousky klasa

Vydlabanou dýni očistíme od zrníček a pokrájíme na kostičky. Lehce je povaříme ve vodě s 1 lžící sójové omáčky. Na malé proužky nakrájíme čerstvou papriku a spojíme se scezenou dýní. K ochucení použijeme sladkokyselou zálivku (ocet, cukr, případně ještě vodu) a okořeníme mírně pálivou nebo sladkou paprikou. Podáváme s kousky jemného klasa.


Klaso a omáčky

Klaso nakrájíme na plátky, asi 3-5 minut opečeme na tuku a vložíme do hotové omáčky.


Česneková omáčka jemná

2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 cibule, 2 polévkové lžíce česneku, mletý pepř, sůl, zeleninový vývar podle potřeby, sladká smetana, 2 polévkové lžíce tuku

Cibuli pokrájíme a osmažíme na části tuku, zasypeme hladkou moukou a připravíme jíšku, kterou zalijeme za stálého míchání vývarem. Ochutíme pepřem a solí a dobře provaříme. Na zbývajícím tuku podusíme jemně nasekaný česnek a přidáme ho do omáčky. Společně krátce povaříme, procedíme. Omáčku můžeme zjemnit přidáním sladké smetany.


Houbová omáčka

4 lžíce sušených hub, 2 velké cibule, 2 lžíce oleje, mletý pepř, sůl, 2 polévkové lžíce polohrubé mouky a 2 polévkové lžíce másla na jíšku, šťáva z 1 citronu, 1 žloutek a 1 šálek mléka

Nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme oprané houby, osolíme, opepříme a zalijeme vroucí vodou. Když jsou houby téměř měkké, přidáme světlou jíšku připravenou z másla a mouky a za stálého míchání dovaříme. Přidáme ještě citronovou šťávu, na závěr do pokrmu vmícháme žloutek rozšlehaný v mléce a již jen prohřejeme.

Podáváme s knedlíky.


Koprová omáčka

2 lžíce másla, 4 lžíce hladké mouky, 1 l mléka, kopr, sůl

Připravíme světlou zásmažku z tuku a mouky a zalijeme ji mlékem. Dobře povaříme. Osolíme a přidáme jemně nasekaný kopr. Máme-li kysanou smetanu, pak zásmažky chystat nemusíme. Pouze povaříme smetanu s moukou a doplníme ji nadrobno nakrájeným koprem a solí.


Křenová omáčka

1 lžíce másla, 1 lžíce mouky, sůl, 1 lžička cukru, 1/8 l sladké smetany a 3 lžíce strouhaného křenu

Uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, osolíme, přisladíme, povaříme, nakonec zahustíme sladkou smetanou a přidáme strouhaný křen a již nevaříme.


Rychleji můžeme omáčku připravit takto:

1/2 l mléka, 1 lžička cukru, sůl, 1/8 l sladké smetany, 1 lžíce mouky, 2 lžíce strouhaného křenu

Mléko osladíme a přivedeme do varu. Pak je mírně osolíme a zahustíme zátřepkou ze sladké smetany. Necháme přejít pouze varem a do hotové omáčky zamícháme v poslední chvíli nastrouhaný křen.


Okurková omáčka

8 sterilovaných okurek, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 šálky horké vody, 1 kostka zeleninového bujonu, l šálek smetany, 1 lžíce škrobové moučky, 1 žloutek, sůl, 2-3 lžíce jemně nakrájeného kopru

Okurky opláchneme, oloupeme, podélně rozkrojíme, jádřince vyjmeme a dužinu nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme okurky, vodu, v které jsme povařili bujon a podusíme. Ve smetaně rozmícháme škrobovou moučku a žloutek, přilijeme je k podušeným okurkám a mícháme, až omáčka začne houstnout. Ihned ji stáhneme z ohně, dosolíme a doplníme koprem.

Podáváme s vařenými brambory.


Rajská omáčka

200 g rajského protlaku, 100 g kořenové zeleniny, 3 lžíce másla, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, asi 1 l zeleninového vývaru, 1 lžička mleté skořice, několik kuliček pepře, nové koření, bobkový list, 1/2 citronu, ocet, cukr a sůl

Na másle osmahneme cibuli a zeleninu, zasypeme moukou, necháme zasmahnout, zalijeme vlažným vývarem a vaříme asi 15 minut. Omáčku dle chuti osolíme, přidáme skořici a pepř, ochutíme octem a citronovou šťávou a přisladíme. Nakonec vmícháme rajčatový protlak (nebo dáme místo protlaku 400 g rajčat) a po dalších 15 minutách omáčku přecedíme.


Klaso bramborová polévka

1 velký syrový brambor, 200 g Klaso klobásy, 100 g tykve, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 hrnek mléka, 1 lžíce sušených hub, 5 stroužků česneku, majoránka, mletý pepř, tymián, sůl

Tykev a kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle a spolu s houbami uvaříme doměkka. Brambor najemno nakrájíme a rozmixujeme s mlékem. Směs vlijeme do polévky. Přidáme koření, prolisovaný česnek, na kostičky nakrájené Klaso klobásy a osolíme. Za občasného míchání vaříme 15 minut.